14 - Omega-3 mastné kyseliny
Nenasycené mastné kyseliny si lidské tělo nedokáže samo vyrobit, přesto jsou pro něj velice důležité. Jsou nezbytné pro stavbu buněčných membrán, pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), pro tvorbu hormonů. Jsou tak důležité, že bychom se na jejich přijímání ve stravě měli obzvláště soustředit.
Význam omega-3 mastných kyselin
Mastné kyseliny se dělí do dvou skupin - omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny mohou zmírnit depresi, snížit dopad stresu a stárnutí. Mnohem důležitější ale je, že představují prevenci proti cévním onemocněním. Zabraňují tvorbě krevních sraženin, které mohou být příčinou infarktu nebo cévní mozkové příhody. Snižují také krevní tlak, hladinu krevních tuků a zachovávají vyšší hladinu neškodného HDL cholesterolu.
Dále pak působí protizánětlivě, takže hrají roli při léčbě revmatoidní artritidy nebo třeba lupénky. Působí preventivně proti rakovině prsu a tlustého střeva, zmírňuje menstruační křeče.
Nedostatek mastných kyselin
Plod v těle matky, který nemá dostatek omega-3 kyselin během svého vývoje, může trpět například poruchami nervového systému. U dospělých se nedostatek omega-3 mastných kyselin může projevit únavou, špatným krevním oběhem, depresí nebo třeba změnami nálad.
A také se tak často projevuje, neboť procento lidí trpící nedostatkem omega-3 mastných kyselin je velmi vysoké, a to především z toho důvodu, že nekonzumujeme dostatek potravin na tyto kyseliny bohatých.
Omega-3 mastné kyseliny a jejich výskyt
Omega-3 mastné kyseliny najdeme především v mořských rybách (např. sleď, makrela, losos) a řasách, lněném semínku nebo oleji z něj vyrobeném, vlašských ořeších, zelené listové zelenině…
Těchto potravin obyvatelé České republiky (na rozdíl např. od obyvatel středomoří) nekonzumují dostatečné množství. Především by bylo potřeba, aby obyvatelé České republiky do svého jídelníčku zařadili daleko větší množství ryb.
Případně svému zdraví mohou prospět tak, že budou omega-3 mastné kyseliny dodávat tělu v podobě potravinových doplňků.
Arctic Sea Omega 3 - nenasycená mastná kyselina
- Omega 3 je esenciální nenasycená mastná kyselina nacházející se v lososech i jiných mořských rybách
- Omega 9 je nenasycená mastná kyselina, která se vyskytuje v rostlinných produktech, jako je olivový olej
- Obsahuje rybí olej (ančovičky, makrely, sardinky)